Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat
De pagina staat in het archief

Ruim 1.500 arbeidsplaatsen erbij in West-Brabant

De regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant begeleidde in 2015 in totaal 27 bedrijven bij hun investeringen in West-Brabant. Deze nieuwe vestigers en uitbreidings-investeringen leveren in totaal 1.572 nieuwe banen op voor de regio West-Brabant. Door hen  wordt ruim 180 miljoen euro in de regio geïnvesteerd, een verdrievoudiging ten opzicht van het voorgaande jaar.  Elf bedrijven zijn daarbij van buitenlandse herkomst en samen goed voor 670 nieuwe arbeidsplaatsen. 

Gerichte acquisitie
Henk Rosman, sinds vorig jaar maart actief als directeur van REWIN West-Brabant, is tevreden met deze resultaten. “Wij zijn steeds op zoek  naar bedrijven die op basis van hun activiteiten een belangrijke meerwaarde kunnen betekenen voor de regio. Naast een investeringssom van ruim 180 miljoen en een  directe werkgelegenheid van ruim 1.500 banen leveren deze nieuwe bedrijven ook nog een extra impuls qua afgeleide werkgelegenheid. De regio en dan met name het lokale Midden- en Kleinbedrijf kan dit goed gebruiken. Maar we mikken ook op versterking van de concurrentiekracht en het innovatievermogen van de regio. We scoren daarbij vooral goed op de topsector logistiek.”

Nieuwe investeringen 2015
De belangrijkste klapper qua werkgelegenheid is Logistics Capital Partners die voor Primark momenteel druk bezig is met de realisatie van een grootschalig distributiecentrum op Borchwerf II in Roosendaal. “Dit levert zo’n 500 nieuwe banen op” vertelt Guido van Liefland, hoofd Vestigen van REWIN. “Maar ook vanuit de regio ontstaan leuke initiatieven die we graag ondersteunen” stelt van Liefland. “Zo hebben we Orange Solar Power begeleid die samen met een Italiaanse partner lichtgewicht flexibele zonnepanelen gaat produceren vanuit een nieuwe vestiging in Roosendaal. Op korte termijn goed voor 30, maar op termijn voor ruim 70 banen.”

REWIN is niet alleen actief bij het aantrekken van bedrijven van buiten de regio West-Brabant om hen in de regio te laten vestigen. REWIN is in 2015 ook actief betrokken bij belangrijke investeringen van reeds in West-Brabant gevestigde bedrijven en assisteert bijvoorbeeld bij het aantrekken van financiering of het verkrijgen van incentives. Ook introduceert REWIN in voorkomende gevallen grote potentiële klanten bij West-Brabantse bedrijven, waardoor uitbreidingsinvesteringen in de regio kunnen worden gerealiseerd. Die dragen ook bij aan nieuwe werkgelegenheid. Van Liefland: “Een voorbeeld hiervan is de uitbreiding bij Bleckmann die de logistiek voor Mexx vanuit Bergen op Zoom verzorgt.” In totaal zijn de 5 uitbreidingsinvesteringen in de eigen regio goed voor 250 banen.

Buitenlandse vestigers
Ten opzichte van het voorgaande jaar is sprake van stijging in het aantal arbeidsplaatsen van nieuwe buitenlandse vestigers. Guido van Liefland: “De werkgelegenheid in die categorie is ten opzichte van 2014 verdubbeld. Er worden door de buitenlandse vestigers in 2015 in totaal 670 nieuwe arbeidsplaatsen gerealiseerd.” Daar zit dus groei, al wordt deze met een afname in het absolute aantal buitenlandse bedrijven gerealiseerd.

Toekomstverwachtingen
De toekomst ziet REWIN met vertrouwen tegemoet. “West-Brabant verzilvert economische potentie” is de verwachting die uitgesproken wordt door het economisch bureau van ING in haar rapport “Regio’s in 2016”. Onder leiding van nieuwe directeur Henk Rosman, met de goede mix van ervaring en nieuw elan in het acquisitieteam van Guido van Liefland en met goede samenwerkingsafspraken met partners hoopt REWIN de ingezette weg voort te zetten en die verwachtingen ook waar te maken. Op het gebied van nationale acquisitie, waarmee een belangrijk deel van het resultaat wordt behaald, blijft REWIN onverkort actief. Daarnaast werkt REWIN met ingang van 1 januari 2016 samen met de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij om nog succesvoller te zijn bij het binnenhalen van nieuwe buitenlandse investeringen voor West-Brabant. Van Liefland: “Met deze bundeling van krachten gaan we ook in  2016  voor volop nieuwe werkgelegenheid!”

Publicatiedatum: 3 maart 2016

Henk Rosman
Henk Rosman

Directeur


076 56 46 788
Guido van Liefland
Guido van Liefland

Teammanager Vestigen


076 56 46 790