Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat
De pagina staat in het archief

Regionaal netwerk belangrijk voor wereldspeler uit Roosendaal

Sensus produceert en levert inuline dat afkomstig is van de cichoreiwortel. Inuline is een water-oplosbare stof, die niet door ons spijsverteringstelsel wordt afgebroken maar wel door onze darmbacterien. Hierdoor zorgt het voor een goede darmgezondheid. Daarnaast produceert Sensus inuline varianten die zoet zijn, waardoor het zeer geschikt is als suikervervanger.

Sensus is onderdeel van Royal Cosun, waartoe ook Suiker Unie behoort. In Roosendaal en Zwolle maakt het bedrijf producten die hun weg vinden in de voedingsmiddelenindustrie. Daarnaast zoekt Sensus naar nieuwe concepten en toepassingen in samenwerking met de klant. Innovatiemanager Matthew de Roode is daarvoor verantwoordelijk.

Toeleverancier
De Roode: “Het is mijn taak om nieuwe concepten te bedenken. De wortel die nu overblijft na de inulineproductie wordt verwerkt tot veevoeder. Maar de wortel bestaat uit gezonde vezels. We testen nu wat we er mee kunnen als we dat wortelrestant eerst schoonmaken, drogen en malen.Maar tijdens de inulineproductie komen er ook andere water-oplosbare stoffen uit, zoals mineralen, polyfenolen en bitterstoffen (de cichorei is namelijk ook de wortel waar witlof uit groeit). Vooral die bitterstoffen zijn interessant. Als je deze stoffen ziet als chemische lego-blokjes dan maak je daar met een paar stappeneen antimalariamiddel van. Enkele universiteiten onderzoeken dat nu. Wij willen overigens geen medicijnfabrikant worden, maar wel toeleverancier van die en andere industrieën.”

Duwtje
Contacten leggen in een nieuwe afzetmarkt is niet altijd eenvoudig, zegt De Roode. “In mijn chemische en technische wereldje ken ik genoeg mensen. Daarbuiten wordt dat lastiger. Het netwerk van REWIN kan dan uitkomst bieden. Of het zorgt net voor dat ene extra duwtje. Dankzij REWIN ben ik zo in gesprek geraakt met iemand die mij veel informatie en inzichten heeft gegeven over mogelijke toepassingen van die bitterstoffen. Een van de bittere bestanddelen van de wortel lijkt prima geschikt als antiwormenmiddel bij vee. Er is blijkbaar sprake van resistentie van wormen tegen de bestaande antiwormmiddelen. We onderzoeken de potentie van cichorei bitterstoffen nu met twee universiteiten en een commerciële partner. De vraag is dan: hoe zuiver moet de stof zijn om werkzaam te zijn en kunnen wij dat zo zuiver maken?”

Regio
“Wij zijn als bedrijf in de regio geaard, maar we opereren wereldwijd. Onze grondstof komt ook uit Noord-Frankrijk en België. Ook mijn projecten voer ik niet per se uit met regionale partners, maar altijd met mensen die qua kennis of ervaring passen bij het onderwerp. Er gebeurt natuurlijk wel veel in West-Brabant, kijk maar naar Nieuw-Prinsenland. Daar kunnen bedrijven gebruik maken van de reststromen van de suikerfabriek. Op regionaal vlak hebben wij een test gedaan met regionale witloftelers om te kijken of we hun wortels konden gebruiken nadat de witlof geoogst was. Helaas bleek dat niet het geval omdat er te weinig inuline in zat. Ik ga graag in gesprek met mensen zoals Gova en Special Plant die onderzoek doen naar inhoudsstoffen uit alternatieve gewassen. REWIN heeft daarbij een belangrijke signaalfunctie om dit soort initiatieven te koppelen aan onze interesses. Hierdoor worden we samen wijzer.”

Jonica de Bruijn
Jonica de Bruijn

Programmamanager Agrofood/Biobased
(m.i.v. 1.7.2021)


volgt