MKB parel AXI: bewust bezig met onderwijs levert resultaat

Sinds midden jaren ’80 is de van origine Belgische softwareontwikkelaar AXI gevestigd in Breda. Eerst klein begonnen in de binnenstad, later in een groter pand aan de Hooilaan en sinds eind 2015 in STADA Offices, naast het Rat Verlegh-stadion. Inmiddels met 90 man sterk en met stevige groeiambities. “Je moet er bewust mee bezig zijn.”

AXI bouwt business software voor opdrachtgevers in de retail, de publieke sector en healthcare. Directeur Michel Petrusma: “Wat ons uniek maakt, is dat alles in eigen huis gebeurt. Vanaf de analysefase, het ontwikkelen van een oplossing tot de implementatie en het onderhoud. Hierdoor borgen we de kwaliteit van A tot Z, met één aanspreekpunt voor de klant.”

Persoonlijke benadering
“Wij zijn goed in langetermijnrelaties. We komen vaak binnen met een relatief ‘kleine’ oplossing, waarna klanten ook andere producten en diensten afnemen. En dat werkt dankzij goede service en een persoonlijke benadering, bovenop een goed product natuurlijk. Onze mensen kennen hun klanten door en door. Medewerkers zijn hier gemiddeld dertien jaar in dienst. Dat geeft borging en continuïteit richting de klant.”

Connectie met onderwijs
De hoge anciënniteit zorgt wel voor een uitdaging op recruitment-vlak. De leeftijdspiramide loopt op. Petrusma wil groeien en wil dat vooral met jonge mensen. “Over vijf jaar willen we in Nederland en België samen op driehonderd medewerkers zitten.” De connectie met het onderwijs is hiervoor belangrijk. “We zitten in de Werkveld Advies Raad bij Avans en sponsoren de studentenvereniging. Sinds dit jaar zijn we Partner in education bij Fontys. We zijn nauw betrokken bij het lesprogramma, geven gastcolleges en begeleiden studenten.” Het resultaat is dat studenten het bedrijf makkelijker weten te vinden, bijvoorbeeld voor stages. Ook de toeloop op bedrijvendagen bij de scholen is groter, omdat de naam meer bekend is geraakt.

Bewust mee bezig
“Je moet er bewust mee bezig zijn. We nemen bijvoorbeeld ex-studenten die nu hier werken mee naar bedrijvendagen. Die leggen toch wat gemakkelijker contact. Dit jaar hielden we ook een inhoudelijke sessie hier, waar zo’n veertig studenten aan meededen. Je kunt dan als bedrijf laten zien hoe je werkt, welke cultuur er heerst. En bij de borrel na afloop leer je de student beter kennen.” Naar aanleiding hiervan zijn er enkele studenten het wervingstraject ingegaan.

Interne start-up competitie
AXI steekt veel tijd in innovatie, vertelt Petrusma. Dat gebeurt bijvoorbeeld met een hackaton of een interne start-up competitie. “Je stimuleert dat mensen bewust bezig zijn met innovatie. Het levert goede ideeën op, zet aan tot nadenken en het verbetert de samenwerking en de sfeer.”

“We hebben hier alles, zijn happy met de locatie. Voor REWIN en de gemeente zie ik vooral een verbindende rol in de regio. Wanneer we op een bedrijvendag bij Avans staan met 76 - vooral regionale - bedrijven, die elkaar nauwelijks kennen is het versterken van netwerken om innovatie te bevorderen erg belangrijk. Naast een goede aansluiting met het onderwijs. Dat lijkt me een goed plan.”

AXI, software ontwikkelaarMichael Petrusma van softwareontwikkelaar AXI. “Het komt niet vanzelf. Je moet zelf actie ondernemen; contact leggen met het onderwijs, of concreet met innovatie aan de slag gaan.”

-------------------------------------------------------------------------

Dit artikel komt uit de reeks 'Roadtrip langs mkb-parels van West-Brabant'. U kunt het boekje hier downloaden. Deze 'roadtrip’ vindt plaats in het kader van het Groei mkb-programma West-Brabant.Samen met accountmanagers economische zaken van de West-Brabantse gemeenten bezoekt REWIN West-Brabantse mkb-ers waarbij we vragen naar de toekomstplannen en de eventuele knelpunten. Vervolgens kijken we samen waar we kunnen ondersteunen.

Voor meer informatie over de roadtrip of het Groei mkb-programma kunt u contact opnemen met Yvette Estourgie.

Yvette Estourgie
Yvette Estourgie

Programmamanager Groei MKB


06 12 580 183
Mathijs van Campenhout
Mathijs van Campenhout

Business Developer Groei MKB en Financiering


06 51 997 675