Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat
De pagina staat in het archief

Mkb-parel PT Creations: alles in eigen hand

West-Brabant zit vol mooie mkb-bedrijven. Bedrijven die groeien door te innoveren. Wij zijn erg trots dat we de verhalen van 19 van hen hebben kunnen bundelen in de uitgave 'Roadtrip langs mkb-parels van West-Brabant’. In deze reeks directeur Mark Timmermans van PT-Creations uit Aalburg (gemeente Altena).

PT-Creations bedenkt en produceert plantenarrangementen. Oprichter Mark Timmermans is het creatieve brein. De zolder – boven het magazijn - is het domein waar hij nieuwe creaties bedenkt. “Verboden gebied”, zegt hij verontschuldigend.

Alles moet perfect zijn

Een plantenarrangement bestaat uit een ‘hardware’ component en een plant. De hardware - keramiek, decoraties, glas- en mandwerk - importeert PT-Creations zelf. De dagverse planten worden geselecteerd op de beste kwaliteit en rechtstreeks ingekocht bij kwekers. En achter het bedrijfspand heeft PT-Creations een eigen kwekerij. Timmermans: “Voor ieder jaargetijde ontwikkelen we passende plantarrangementen volgens de laatste trends.”

Alles in eigen hand
“Door alles in eigen hand te houden kunnen we zeer concurrerend werken en tegelijk de hoge kwaliteit van de producten garanderen”, zegt Janthijs de Fijter die verantwoordelijk is voor de bedrijfsmatige kant. Het bedrijf levert onder andere aan de retailsector, waaronder tuincentra, benzinestations en bloemisten, en aan exporteurs, groothandels en alle FloraHolland-veilingen.

Huisvestingsproject
PT-Creations heeft veertig medewerkers in vaste dienst en een flexibele schil van circa vijftig medewerkers. Op piekmomenten groeit het aantal medewerkers tot 250. Daaronder zijn veel arbeidsmigranten. De Fijter: “We werken daarom aan een huisvestingsproject. Omdat we denken dat over pakweg tien jaar zo’n gebouw niet meer nodig is, moet het een tweede leven kunnen krijgen. Bijvoorbeeld als zorghotel. Tegelijkertijd passen we ook statushouders in. Als bedrijf heb je ook daarin een stukje verantwoordelijkheid.”

Handigheidjes
“Innovatie?” In eerste instantie zegt De Fijter dat vernieuwing alleen plaatsvindt in het hoofd van Timmermans als hij nieuwe producten bedenkt. Maar dan somt hij bijna achteloos een hele serie procesverbeteringen op. Zo ontvangen de medewerkers de assemblage-instructies niet meer op papier, maar gevisualiseerd op een beeldscherm. Wel zo handig met al die verschillende talen in huis. “Zo zijn er meerdere ‘handigheidjes’ die ervoor zorgen dat we onze producten tegen een fatsoenlijke prijs op de markt kunnen zetten.”

Verrijdbare stellingen
Timmermans: “We groeien zo hard, gemiddeld met ruim twintig procent per jaar, dat we niet aan acquisitie toekomen. Die groei zal misschien ooit stoppen, maar dan liggen er plannen genoeg.” Vanwege de groei bouwde PT-Creations onlangs een nieuw magazijn. Tijdens de bouw werd besloten om het pand in omvang te verdubbelen. Door met verrijdbare magazijnstellingen te werken, verdubbelt bovendien de bezettingsgraad. De Fijter: “In de aanschaf is dat ruim drie keer zo duur, maar als je dat afweegt tegen het rendement dan verdien je dat wel terug.” De stellingen zijn 65 meter lang. “De langste verrijdbare stelling van Nederland.”

“Alles wat hier de deur uitgaat moet perfect zijn”, besluit Timmermans. “De plantjes in de tray in de kar moeten even hoog zijn, de toevoegingen op dezelfde hoogte zitten, het etiket naar voren gedraaid; de hele presentatie moet kloppen.”


PT CreationsMark Timmermans van PT Creations: “We zijn heel veel met het milieu bezig. We scheiden ons afval in zeven recyclebare stromen. Materialen in de operatie, zoals plantentrays, hergebruiken we zo veel mogelijk. En de plastic kofferbekertjes zijn vervangen door een kartonnen variant.”

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit artikel komt uit de reeks 'Roadtrip langs mkb-parels van West-Brabant'. U kunt het boekje hier downloaden. Deze 'roadtrip’ vindt plaats in het kader van het Groei mkb-programma West-Brabant. Samen met accountmanagers economische zaken van de West-Brabantse gemeenten bezoekt REWIN West-Brabantse mkb-ers waarbij we vragen naar de toekomstplannen en de eventuele knelpunten. Vervolgens kijken we samen waar we kunnen ondersteunen.

Voor meer informatie over de roadtrip of het Groei mkb-programma kunt u contact opnemen met Yvette Estourgie.

Yvette Estourgie
Yvette Estourgie

Programmamanager Groei MKB


06 12 580 183
Mathijs van Campenhout
Mathijs van Campenhout

Business Developer Groei MKB en Financiering


06 51 997 675