MKB-parel Overveld Machines uit Woensdrecht: focus aanbrengen

Overveld Machines bestaat sinds 1964 en bouwde sindsdien een prima reputatie op als bedenker en maker van verpakkings- en doseerlijnen en op- en overslagsystemen voor klanten in diverse sectoren. Sinds medio 2018 staat Richard Beismann als nieuwe directeur aan het roer. Hij werkt aan een herpositionering. “Je moet enkele unieke producten hebben waarvoor klanten bij jou komen.”

“Ik heb in feite carte blanche gekregen om de organisatie toekomstbestendig te maken en verder te professionaliseren. We hebben samen al belangrijke stappen gezet en de orderportefeuille is voor dit jaar nagenoeg gevuld, dus dat geeft moed”, zegt Beismann. “Het is heel uitdagend, maar ik voel me als een vis in het water.” Focus aanbrengen is waar het om draait, zegt Beismann. Hij noemt drie speerpunten waaraan hij werkt: focus in de markt en het relatiebeheer, in de productgroepen en in het professionaliseren van de interne organisatie.

Verpakken, bulkhandling en smaakstof doseerlijnen
Als systeemintegrator is Overveld Machines  gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren, installeren, onderhouden en moderniseren van machines en klantspecifieke turnkey installaties op het gebied van verpakken, bulkhandling en smaakstof doseerlijnen. Plakjes vleeswaren in hoog tempo vanaf een transportband in een verpakking leggen, volautomatisch dozen opzetten, vullen en palletiseren,  versgebakken chips vanuit de oven aromatiseren en transporteren naar de verpakkingslijn; Overveld Machines bedenkt de beste oplossing en maakt hem.

Modulaire gedachte
Het onderscheid zit ‘m vooral in de compactheid en de flexibiliteit van de installaties, vertelt Beismann: “We ontwikkelen steeds meer vanuit een modulaire gedachte, waardoor we snel en flexibel aan de klantvraag tegemoet kunnen komen. Dat verkort de doorlooptijd tijdens de productie en zorgt voor lagere kosten. Dat realiseren we door het slimme technische ontwerp van de machines in combinatie met de eigen software. We hebben natuurlijk 55 jaar ervaring met machinebouw in diverse branches en dat scheelt enorm. Softwarematig kunnen we de machines klantspecifiek voorprogrammeren en dat zorgt voor een eenvoudige bediening en korte omsteltijden. Dat is ook wat de markt zoekt: compacte, flexibele en gebruiksvriendelijke installaties.”

Human capital
Dat alles in eigen huis gebeurt, is fijn voor de medewerkers, zegt Beismann. “Alles komt samen: werktuigbouw, elektro, automatisering en robotisering, inclusief de software. Het team bestaat uit ruim twintig medewerkers. We zoeken al geruime tijd een ervaren CAD-tekenaar en engineers, maar daar is lastig aan te komen. Op het human capital-vlak, en bij onderwerpen als robotisering en het toepassen van virtual reality-technieken, zie ik wel een rol voor REWIN om ons te ondersteunen.”

Focus
“Toen ik hier kwam, vroeg ik het team ‘wat kunnen we hier allemaal?’. ‘Alles’, was het antwoord. Dat vond ik een mooi antwoord, maar het gaf me ook de kriebels. Tegenwoordig moet je focus aanbrengen: waarop zit je klant te wachten, waarmee kunnen we hem helpen en waar zit ons onderscheidend vermogen? Je moet enkele unieke producten hebben waarvoor klanten bij jou komen. Die unieke producten bepalen en ontwikkelen, daarmee zijn we nu volop bezig en is een belangrijk onderdeel van de herpositionering.”

“We verwachten een omzetstijging van enkele tientallen procenten. Maar het komt niet vanzelf; we moeten er hard voor werken en dat doen we ook. Het is nu nog schaken op diverse borden tegelijk en het kost soms bloed, zweet en tranen. Gelukkig heb ik een gedreven team en gaan we samen de goede kant op.”

-----------------------------------------------------------

Dit artikel is een voorpublicatie uit de reeks "Roadtrip langs de parels van West-Brabant". Verschijningsdatum: najaar 2020.  Op de website van REWIN zijn ook al diverse andere voorpublicaties te vinden.

Overveld Machines WoensdrechtRichard Beismann van Overveld Machines: "je moet tegenwoordig focus aanbrengen". 

Yvette Estourgie
Yvette Estourgie

Programmamanager Groei MKB


06 12 580 183
Mathijs van Campenhout
Mathijs van Campenhout

Business Developer Groei MKB en Financiering


06 51 997 675