MKB-parel Loendersloot, logistieke dienstverlener uit Roosendaal

IK GA HARDER MET WIND TEGEN DAN MET WIND IN DE RUG.”

Het begon voor Jeroen UijtdeHaag met een stage in het kader van zijn studie IT. Inmiddels werkt hij bijna vijfentwintig jaar bij de Roosendaalse logistieke dienstverlener Loendersloot, waarvan de laatstepakweg vijftien jaar als mede-eigenaar en CEO.

Wekelijks handelt Loendersloot zo’n 400 ladingen met accijnsgoederen af plus circa 150 ladingen met fast moving consumer goods. En daar komen pakweg tweehonderd palletzendingen met accijnsgoederen bij. UijtdeHaag: “Het komt van en gaat naar bestemmingen wereldwijd.”

Vertrouwen
Loendersloot focust op de volledige logistieke dienstverlening voor accijnsgoederen. Klanten zijn vooral de agenten, distributeurs en handelaren uit de drankindustrie. “Er zijn weinig bedrijven die zich hiermee bezighouden”, vertelt UijtdeHaag. “Je hebt te maken met veel wet- en regelgeving, allerlei douaneregels en zekerheidsstellingen voor accijns en btw. Daar zijn grote bedragen mee gemoeid. Wij werken op basis van vertrouwen. Veel transacties in deze internationale business vinden plaats in ons warehouse. Klant A verkoopt aan B en die weer aan C. De geldstromen lopen vaak via onze Escrow-rekening voor derdengelden.”

Professionaliseringsslag
Toen hij bij Loendersloot binnenkwam werkten er zo’n vijftien man. Tien jaar later en inmiddels mede-eigenaar was dat aantal verdubbeld. “We hebben destijds een professionaliseringsslag doorgevoerd en ervaren specialisten aangetrokken voor de douaneafdeling, finance, HR en de operatie.” 
Nu werken er circa negentig medewerkers, verdeeld over twee locaties in Roosendaal. Loendersloot is onderdeel van de LLOGS Group, waarin UijtdeHaag ook aandeelhouder is. Onder de groep vallen nog enkele logistieke bedrijven in België, Frankrijk, Duitsland en China.

Regionaal niet bekend
Via een collega die vond dat Loendersloot meer naamsbekendheid moest opbouwen, kwam UijtdeHaag in contact met REWIN. Dat leidde tot deelname aan het logistieke platform CONNECTED West-Brabant. Onder die vlag ging UijtdeHaag mee naar de logistieke beurs in München. “We gingen eigenlijk nooit naar beurzen en traden sowieso niet veel naar buiten. Onze klanten bevinden zich wereldwijd, maar in de regio zijn we niet erg bekend. Dankzij REWIN zijn we wel wat bekender geworden. Nieuwe klanten leverde dat niet op, maar wel nieuwe regionale partners voor trucking en opslag. Je zou kunnen zeggen dat REWIN ons de ogen heeft geopend voor de regio.” Enkele young professionals van het bedrijf sluiten binnenkort aan bij het nieuwe initiatief Young CONNECTED, waar jonge vakgenoten elkaar ontmoeten en kennis delen. “Netwerken met lotgenoten”, zegt UijtdeHaag met een grijns.

Er leven plannen om een e-commerce-oplossing op te zetten voor webshops die in verschillende landen drank verkopen. “Wij doen dan de logistiek en de administratieve afhandeling. Vanwege leeftijdscheck en (inter)nationale verschillen in de accijns- en btw-afdrachten is dat geen eenvoudig verhaal. Maar ik hou van uitdagingen. Ik ga harder met wind tegen dan met wind in de rug. Mijn operations manager kon elders directeur worden en ging onverwacht weg. Die moest ik in korte tijd vervangen. Dat lukte, én bovendien met een doorgewinterde professional die ons echt verder helpt in ons strategisch denken.”

“Ons doel is om binnen tien jaar te groeien naar een verdubbeling van de omzet en de marges verder te verbeteren. De focus voor dit jaar is om ons beter te positioneren en te vermarkten. Ook dat is een resultaat van de contacten met CONNECTED en REWIN; dat we ons gerust beter mogen – en moeten – profileren.”

-------------------------------------------------

Dit artikel is een voorpublicatie uit de reeks "Roadtrip langs de parels van West-Brabant". Verschijningsdatum: najaar 2020.  Op de website van REWIN zijn ook al diverse andere voorpublicaties te vinden. 

MKB-parel Loendersloot uit RoosendaalJeroen UijtdeHaag: “REWIN heeft ons de ogen geopend voor de regio".

Yvette Estourgie
Yvette Estourgie

Programmamanager Groei MKB


06 12 580 183
Stefan van Seters
Stefan van Seters

Programmamanager Logistiek


06 24 267 866