Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat
De pagina staat in het archief

Logistieke pilot in Breda met Parcer pakketkluis

Sesam Solutions, een start-up die gevestigd is op de Dinalog Campus, heeft een innovatieve pakketkluis ontwikkeld. Deze ‘Parcer’ kan door consumenten gebruikt worden om internetbestellingen te ontvangen en te retourneren, zonder dat ze thuis hoeven te zijn. Het systeem werkt met eenmalige codes die zowel door iedere bezorgdienst als de ontvanger worden gebruikt om de pakketkluis te openen.

Onbezorgbaarheid groeiend probleem
In ca. 35% van de gevallen blijkt er niemand thuis op het moment van bezorgen. Naar schatting vinden er in 2020 jaarlijks zo’n 280 miljoen pakketleveringen plaats. Daarvan zouden er dan dus 98 miljoen pakketten niet kunnen worden afgeleverd. Dit zorgt voor hoge logistieke kosten en veel onnodige verkeersbewegingen. De Parcer biedt dan ook een praktische oplossing voor een groeiend probleem. Ook kan de Parcer het lokale retailers makkelijker maken om online bestellingen af te wikkelen, waardoor zij meer omzet genereren.

Vanaf september vindt een pilot met de Parcer plaats. De gemeente Breda fungeert daarbij als logistieke proeftuin.

Proef met versproducten
De pilot vindt plaats in samenwerking met Marktlokaal, een online winkelplatform van vers-speciaalzaken in Breda. Via Marktlokaal kunnen consumenten in één keer bestellingen plaatsen bij verschillende lokale winkels (bakker, slager, groenteboer etc.) en deze afhalen bij een uitgiftepunt. Marktlokaal zou haar service graag verhogen door ook thuis te bezorgen, maar loopt tegen het bezorgprobleem aan. Bij versproducten is de beperkte houdbaarheid nog eens een extra complicerende factor en is het heel belangrijk om op tijd te kunnen bezorgen.

In de testperiode krijgt een groep klanten van Marktlokaal een Parcer die geschikt is voor versproducten ter beschikking gesteld. Gedurende zes maanden wordt onderzocht of bezorging in de pakketkluis goed functioneert en of het gebruik ervan leidt tot meer bestellingen. Daarnaast wordt becijferd hoeveel verkeersbewegingen en daarmee uitstoot van CO2 het gebruik van de Parcer bespaart.

Belang voor Breda en de regio
Logistiek is één van de topsectoren waar West-Brabant zich op richt. De regio stimuleert innovatie en nieuwe bedrijvigheid in deze sector. Het Parcer-project biedt de kans om te onderzoeken of en hoezeer een pakketkluis de lokale economie en leefbaarheid in Breda, en later in andere steden, kan vergroten. 

REWIN en de BOM (Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij) begeleiden Sesam Solutions, gemeente Breda en Marktlokaal bij de pilot.

Logistieke starter van het jaar 2016
Parcer is overigens uitverkozen tot logistieke starter van het jaar 2016. De uitverkiezing vond plaats tijdens de eerste editie van de verkiezing van Brabantse Logistieke starter, georganiseerd door Pitch Logistics, een platform dat logistieke start-ups ondersteunt. Hiermee werd een prijs van € 10.000 gewonnen.
Zie logistieke starter 2016.

Meer weten?
Wilt u meer weten over de Parcer Pilot? Neem contact op met Hanneke Bruinsma.
kluis bij voordeur
.
Parcer kluis

prijs voor Parcer