Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat
De pagina staat in het archief

Multinational ZEISS kiest voor Breda

ZEISS is een mooi voorbeeld van een "Beneluxerings"acquisitie. REWIN heeft de organisatie voor de regio geacquireerd en is nauw betrokken geweest bij alle stappen in het vestigingsproces. Het eerste contact vond plaats als follow-up van een mailing naar een selectie van bedrijven waarvan op korte termijn het huurcontract zou aflopen. Hoewel het huurcontract van ZEISS (destijds nog Carl Zeiss) vervolgens net verlengd bleek, heeft REWIN met behulp van de speciale Beneluxeringsstudie wel kunnen wijzen op de significante kostenvoordelen bij samenvoeging van Beneluxvestigingen. De uitgebreide benchmark tussen potentiële locaties in Nederland en België  bracht een uitgebreid scala van fiscale, juridische, personele en operationele kostenvoordelen in beeld.

Vervolgens heeft REWIN ongeveer een half jaar geleden, ruim voor de beëindiging van het verlengde huurcontract,  weer contact opgenomen en het idee van consolideren op Beneluxschaal bleek bij ZEISS te zijn gaan leven. Op verzoek van ZEISS heeft REWIN een shortlist van passende locaties gemaakt op basis van de specifieke criteria van ZEISS. I.v.m. de aanrijtijden van het personeel uit Sliedrecht en Brussel werd dit snel beperkt tot mogelijke vestigingslocaties in Breda. Daarbij werd ook gekeken naar de mogelijkheden van een inspectieruimte voor verwerking van grote scheepsschroeven om de bedrijfsactiviteiten in Best ook bij het Beneluxeringsproces te kunnen betrekken. BondPark aan de Graaf Engelbrechtlaan (in het voormalige Essopand) in Breda bleek een uitstekende vestigingsmogelijkheid.
REWIN heeft ZEISS vervolgens geadviseerd bij de huurcontractonderhandelingen, en begeleid in de gang naar de gemeente om de mogelijkheden te bespreken om de overgang van personeel naar Breda zo soepel mogelijk te laten verlopen. De constructieve samenwerking met de gemeente heeft een belangrijke rol gespeeld in het besluitvormingsproces. Begin mei kon zo de finalisering van het acquisitietraject plaatsvinden voor de nieuwe ondernemening ZEISS Benelux.  Een proces van de lange adem, maar met een prima resultaat voor West-Brabant in de vorm van 150 kennisintensieve arbeidsplaatsen met de nodige spin-off voor de stad en de regio.

ZEISS_logo.jpg

Zeiss vestigt zich in het Bondpark


Met onderstaand persbericht maakte ZEISS Benelux onlangs wereldkundig dat zij besloten hebben hun nieuwe Benelux hoofdkantoor met ingang van januari 2017 te vestigen in Breda.

Integrale tekst persbericht ZEISS Benelux

Vanaf januari 2017 zal BondPark in Breda de nieuwe thuisbasis worden van ZEISS dat nu gevestigd is in Sliedrecht en Best. Het hoogtechnologische optiek en opto-electronicabedrijf zal haar Benelux activiteiten met 150 gespecialiseerde medewerkers naar Breda verhuizen.

Het Duitse ZEISS is dit jaar 70 jaar actief in Nederland. De klanten van het bedrijf variëren van universitaire ziekenhuizen voor operatiemicroscopen tot zelfstandige opticiens voor precisie brillenglazen. Daarnaast levert ZEISS aan de industrie hoogwaardige meettechnologie en microscopiesystemen om zelfs nanostructuren in beeld te brengen. Innovatie en precisie zijn kernwaarden voor ZEISS. Digital Inside Technology bijvoorbeeld. Dit maakt de brillenglazen klaar voor de toekomst. Ze zijn speciaal gemaakt voor het kijken naar smartphones en tablets. Hierdoor worden hoofdpijn en nekklachten voorkomen.

“We hebben voor Breda gekozen vanwege haar centrale locatie in de Benelux voor zowel klanten als medewerkers. Daarnaast was BondPark als inspirerende en eigentijdse Benelux locatie doorslaggevend voor de keuze om naar Breda te verhuizen” aldus Stefan Claes, Managing Director Benelux van ZEISS.

Boaz Adank, wethouder Economische Zaken van Breda: “Super dat het Duitse hightech bedrijf ZEISS voor Breda heeft gekozen. Vanwege onze strategische ligging en goede bereikbaarheid in de Benelux, maar ook omdat zij BondPark zien als de perfecte plek om andere bedrijven te ontmoeten en elkaar te versterken. De komst van ZEISS past goed bij Breda als internationale vestigingsstad en versterkt de economische kracht van de regio. Bovendien bevestigt het opnieuw dat West-Brabant een aantrekkelijke thuisbasis is voor ondernemingen.”REWIN heeft ZEISS met raad en daad terzijde gestaan bij het samenvoegen van hun Nederlandse en Belgische kantoor en bij het vinden van de perfecte vestigingslocatie. REWIN begeleidt al jaren met succes bedrijven in hun ‘Beneluxerings’proces en maakt daarbij onder meer gebruik van een benchmark in de vorm van een tailor made ‘Beneluxeringsstudie’. 

ZEISS is een internationaal leidend technologiebedrijf dat opereert in optiek en opto-electronica industrie. De ZEISS Groep ontwikkeld en distribueert halfgeleider fabricage-apparatuur, industriële meettechnologie, microscopen, medische technologie, brillenglazen, camera en cine lenzen, verrekijkers en planetarium technologie. Met haar oplossingen brengt het bedrijf de wereld van optiek continue verder en help ze de technologische progressie vorm geven. ZEISS is opgedeeld in vier segmenten. Semiconductor Manufacturing Technology, Research & Quality Technology, Medical Technology, en Vision Care/Consumer Optics. ZEISS is vertegenwoordigd in meer dan 40 landen en heeft meer dan 30 productieplekken, meer dan 50 sales en service locaties en ongeveer 25 research & development faciliteiten.

In fiscaal jaar 2014/15 heeft het bedrijf een omzet gegenereerd van ongeveer €4,5 miljard met ongeveer 25.000 medewerkers. Het bedrijf is opgericht in Jena in 1846 en heeft haar hoofdkwartier in Oberkochen, Duitsland. Carl Zeiss AG is de Strategic Management holding company die de ZEISS Group beheert.

Het bedrijf is geheel in handen van de Carl Zeiss Stiftung (Carl Zeiss Stichting). Deze stichting zet zich in voor de bevordering van de wetenschap. Daarom werkt 11% van de medewerkers in R&D en vraagt ZEISS meer patenten per jaar aan dan dat er dagen in het jaar zijn (413 in 2015). Deze sterke focus op innovatie uit zich door meer dan 50% van de omzet te halen uit producten die jonger zijn dan 2 jaar.

Voor meer informatie:

ZEISS Group: Neil Morrison, Communication Coordinator Benelux
Telefoon:+31 (0)184 433 428
Email: neil.morrison@zeiss.com

REWIN: Guido van Liefland

Guido van Liefland
Guido van Liefland

Teammanager Vestigen


076 56 46 790