Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat
De pagina staat in het archief

LCB lanceert e-JointCorridor: digitaliseren en koppelen vrachtdocumenten

Tot 20% besparing op doorlooptijd
Tijdens het LCB JAAREVENT op 13 juni jl. is de allereerste e-JointCorridor gepresenteerd. Bij de e-JointCorridor wordt vrachtinformatie over verschillende modaliteiten heen gedigitaliseerd. Om tot deze ontwikkeling te komen werkten bedrijfsleven, onderwijs en overheid op regionaal en landelijk niveau samen; een mooi voorbeeld van de logistieke innovatiekracht van Logistics Community Brabant (LCB).

Van oudsher kent elke afzonderlijke modaliteit zijn eigen papieren vrachtdocument. Zo maakt het wegvervoer gebruik van de CMR en het spoor de CIM. Al dat papierwerk kost tijd en geld, is foutgevoelig en staat grootschalige multimodale samenwerking in de weg. Tegelijkertijd speelt multimodaal transport een belangrijke rol in de transitie naar duurzaam transport. Voorbeelden hiervan zijn het verminderen van de CO2-uitstoot, terugdringen van de congestie op de wegen en het oplossen van het dreigende chauffeurstekort. Om multimodaal transport voor grote groepen verladers en vervoerders op te schalen en toe te passen, is het nodig de complexiteit van papierwerk weg te nemen. NewWays Noord-Brabant, een programma in het thema Multimodaal van LCB, nam het initiatief om dit probleem aan te pakken.

LCB e-jointCorridor

Betere beschikbaarheid en efficiëntie 
Dankzij de digitale beschikbaarheid van de vrachtdocumenten in elke schakel van de keten versnelt de doorstroming van de goederen bij het laden, overslaan en lossen. De eerste bevindingen wijzen op een besparing van de doorlooptijd tot 20%. Dit betekent dat er met dezelfde transportmiddelen een hogere transportfrequentie realiseerbaar is. Dit duidt op een enorme productiviteitsverbetering en daarmee een verdere versterking van de positie van multimodaal transport ten opzichte van klassiek wegtransport.De e-JointCorridor wordt aangeboden via het platform van Collect + Go en voldoet aan alle wet- en regelgeving (NIWO-gecertificeerd). Ook wordt het binnen het samenwerkingsverband Digi-Transit interoperabel gemaakt.

NewWays
NewWays Noord-Brabant is een initiatief van Logistics Community Brabant, en is onderdeel van het landelijke netwerk van Lean & Green Off-Road. Alle kennis van de e-JointCorridor zal ook publiekelijk gedeeld en doorontwikkeld worden via LCB.

REWIN is de LCB-regiopartner voor West-Brabant. Meer weten over dit initiatief, of over NewWays? Neem contact op met Hanneke Bruinsma.