Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat
De pagina staat in het archief

Kansen genoeg voor ontwikkeling robotisering in West-Brabant

Het gebruik van robots in de maatschappij en de industrie is niet meer weg te denken. De inzet van robots in de manufacturing, inspectie, onderhoud, zorg, onderwijs en vele andere sectoren wordt alleen maar groter. West-Brabant zit vol met hightech bedrijven die bezig zijn met de ontwikkeling van robotisering. Stap één is genomen. Echter, elkaar leren kennen en de samenwerking opzoeken is de volgende stap.

Een select groepje hightech en maintenance bedrijven uit West-Brabant ontmoetten elkaar op 15 mei 2018 bij Taks Handling Systems in Etten-Leur. De bijeenkomst was een derde in de reeks Meeting Minds mkb, waarbij mkb-ers met vergelijkbare uitdagingen met elkaar in gesprek gaan over een actueel thema om tot nieuwe inzichten en kruisbestuivingen te komen. Dit keer spraken zij over robotisering in West-Brabant.

Cross-sectoraal verbinden
REWIN organiseerde de bijeenkomst om bedrijven uit verschillende sectoren die bezig zijn met, of nadenken over robotisering met elkaar te verbinden. Elkaar ontmoeten, een kijkje in de keuken bij een ander bedrijf en praten over samenwerkingskansen en nieuwe innovatieve ontwikkelingen waren onderdeel van de bijeenkomst.

Topniveau
John den Ridder van REWIN opende de bijeenkomst. Samen met zijn collega Stefan van Seters is hij verantwoordelijk voor het programma Hightech & Maintenance West-Brabant. Deze regio heeft een sterke maak- en onderhoudsindustrie die levert aan klanten over de hele wereld. Wil deze industrie internationaal kunnen blijven concurreren, dan zullen deze bedrijven moeten robotiseren en digitaliseren.

Rondleiding
Gastheer Arie Meeuwissen van TAKS Handling Systems gaf vervolgens een indrukwekkende rondleiding bij TAKS. Het bedrijf maakt wereldwijd productverwerkingssystemen en palletisers voor glastuinbouw en AGF. Om op topniveau te kunnen blijven spelen, worden de mogelijkheden van robotisering verkend.Trends in robotisering
De bedrijven werden vervolgens door Arjen de Jong van i-botics meegenomen in de internationale ontwikkelingen op het gebied van robotisering. I-botics – een samenwerking tussen TNO en TU Twente – is een innovatiecentrum voor robotapplicaties waarbij op basis van open innovatie wordt samengewerkt met technologie leveranciers, robotfabrikanten, dienstverleners en eindgebruikers. Er zijn verschillende ‘joint programmes’ waarbij bedrijven zich kunnen aansluiten.

Brabant aan de robot
Volgens André van Gils van Pact Brabant is Brabant uitermate geschikt om een belangrijke rol te spelen in de ontwikkeling en fabricage van geavanceerde robots. Fabrikanten halen productie weer terug naar Nederland (reshoring) en om te kunnen concurreren worden productieprocessen steeds verder geautomatiseerd en gerobotiseerd. Ook Brabant moet aan de robot.

Consortium
Gestimuleerd vanuit de provincie heeft Pact Brabant een robotconsortium opgezet met als doel binnen drie jaar 300 bedrijven en 3.000 medewerkers ‘robotproof’ te maken. Er wordt een ‘Awareness’ programma opgezet waarin de robotiseringsbehoefte van bedrijven wordt opgehaald. Op basis van een onderwijsplatform en Robot Experience Centers worden personeel en studenten geschoold. Uiteindelijk is het de bedoeling dat de samenleving bewust wordt gemaakt van de economische mogelijkheden van robots en robotisering. Zo’n 30 bedrijven kunnen nog meedoen. 

Robotscan
Daarnaast komt er een robotscan voor bedrijven. Dit zal inzicht kunnen geven in: wat kan er, wat weten we en wat ga ik er mee doen? Hier liggen kansen om West-Brabant te robotiseren en te digitaliseren. Heb je interesse of overweeg je met robotisering aan de slag te gaan, neem dan contact op met Inigo Beeker.

Robot Experience Center West-Brabant
Aan het einde van de Meeting Minds bijeenkomst gingen de bedrijven met elkaar in discussie over de krachtenbundeling rondom robotisering. Het idee ontstond om een Robot Experience Center op te zetten in de regio. Echter, de vorm en manier moet nog met elkaar worden uitgewerkt. Yvette Estourgie
Yvette Estourgie

Programmamanager Groei MKB


06 12 580 183
John den Ridder
John den Ridder

Programmamanager Hightech Maintenance


06 27 909 067