Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat
De pagina staat in het archief

Geslaagde ICAReS demodag over remote sensing

ICAReS

In het gemeentehuis van Woensdrecht vond vrijdag 16 maart de eerste demonstratiedag van het Interreg 2 Zeeën project ICAReS plaats. Scholen, bedrijven, overheden, boeren en natuurbeheerders: zo'n 250 gasten uit vijf Europese landen kwamen af op dit evenement om kennis te nemen van ontwikkelingen rond remote sensing via bijvoorbeeld drones en satellieten. Remote sensing houdt in dat via apparatuur die onder onbemande drones hangt, data wordt geregistreerd.

In het ICAReS project brengen elf Europese partners, waaronder REWIN, de markt en de gebruikers van remote sensing bij elkaar.
De techniek is bijvoorbeeld uitstekend bruikbaar in de precisielandbouw. Vanaf hoogte is beter te zien waar een gewas slecht groeit en meer bestrijdingsmiddelen of mest nodig is. Boeren zijn ook geïnteresseerd in hoe ruwe data vertaald kan worden naar de 'taakkaarten' waarmee zij hun agrarische voertuigen programmeren.

beeldimpressie_demodag_ICAReS_16_maart_2018.jpg?u=1QiUNY


De projectpartners streven naast beter gebruik van op die manier verzamelde data ook naar soepeler regels voor het vliegen met onbemande vliegtuigjes. Ondernemers mogen drones testen op Vliegbasis Woensdrecht, maar zonder certificering niet boven hun eigen grond vliegen. Dit in schril contrast tot burgers die een drone kopen: zij mogen er zonder beperking mee vliegen, waar ze maar willen. Die regelgeving staat het tot economisch nut inzetten van drones nu nog in de weg.

Het ICAReS project loopt tot 2020 en beschikt over een budget van 3,2 miljoen euro, bijeengebracht via EU-subsidie en bedrijven.

Meer beelden van de demodag zijn te vinden op deze ICAReS Facebook pagina.

Marc-Paul van Halderen
Marc-Paul van Halderen

Programmamanager Agrofood


06 30 987 667