Europese opslag JSF-onderdelen in Woensdrecht

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

De centrale opslag van JSF onderdelen in Europa komt in Woensdrecht. Een blik op het voortraject vanuit de regio.

De centrale opslagplaats van alle reserveonderdelen­­ van alle F-35’s (ook bekend onder de naam Joint Strike Fighter) in Europa komt op het Logistiek­­ Centrum Woensdrecht. Vanaf 2020 worden hier de reserveonderdelen van ruim 400 gevechtsvliegtuigen opgeslagen en verzonden. Dit levert honderden miljoenen aan extra omzet op. Dit Amerikaanse besluit volgt op een eerder besluit om het motoronderhoud van de F-35 in Woensdrecht te laten plaatsvinden. De drijvende kracht achter het binnenhalen is OneLogistics. De regio West-Brabant onderscheidt zich nog nadrukkelijker als centrum voor maintenance en logistiek. 

Zie voor achtergrondinformatie het Financieele Dagblad, met informatie over de rol van OneLogistics


Goede samenwerking
Door verschillende partijen wordt goede samenwerking als een van de succesfactoren genoemd. Aan het besluit is een lang traject voorafgegaan, waaraan  ook de regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN een steentje heeft bijgedragen. Het eerste idee is al in 2007 ontstaan in het door REWIN getrokken project Maintenance Competence Center (MCC). In 2009 was REWIN vervolgens betrokken bij de totstandkoming van het project OneLogistics dat o.a. inzet op de logistieke kansen van de komst de JSF. Na goedkeuring van de projectsubsidie van Min EZ, Provincie Noord-Brabant en Provincie Zeeland (Pieken in de Delta-programma) kon de eerste stap gezet worden. Het concept is door het consortium in de daarop volgende jaren in een apart traject verder uitgewerkt, waarbij de recente besluiten voor motoronderhoud en centrale opslag als opsteker gelden. Nu Nederland de reserve onderdelen logistiek voor de JSF voor Europa mag gaan uitvoeren, krijgt het OneLogistics initiatief ook een extra impuls.

 Lange ademStefan van Seters, die vanuit REWIN betrokken is bij de ontwikkeling van de maintenance en aerospacesector in West-Brabant geeft aan: “We hopen natuurlijk op spin-off waarbij West-Brabantse bedrijven betrokken worden bij de uitvoering en op een impuls van bedrijven die zich hierom in West-Brabant willen vestigen”. Hij geeft aan dat dit ook illustreert dat het programma maintenance veel verbindingen heeft met andere regionale programma’s zoals logistiek. “En het bewijst maar weer eens dat je als regio met alle betrokken partijen een lange adem moet hebben, voor je concrete resultaten boekt!”

Opslag JSF in Woensdrecht



Neem contact op
Stefan van Seters

Business development

s.vanseters@rewin.nl
06-24 26 78 66

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant