Bio Base NWE wint EU RegioStars Award 2017!

EU Commissie benoemt regionaal project tot ‘meest inspirerend en vernieuwend’

Dinsdag 10 oktober is Bio Base NWE uitgeroepen tot winnaar van de RegioStarsAward 2017 van de Europese Commissie in de categorie ‘slimme specialisaties voor innovatie in het MKB’. Dit gebeurde tijdens de prijsuitreikingsceremonie in Brussel. 
REWIN was de Nederlandse projectpartner in Bio Base NWE, een driejarig project met co-financiering van het Europese INTERREG IVB programma.

RegioStarsAward
De RegioStars Awards 2017 is een jaarlijkse wedstrijd waarin Europa's meest inspirerende en vernieuwende regionale projecten in de spotlights worden gezet. Het gaat in alle gevallen om projecten die worden ondersteund met fondsen van het cohesiebeleid van de EU.  Een onafhankelijke jury, onder leiding van Europarlementariër Lambert van Nistelrooij, selecteerde uit de 103 inzendingen 24 finalisten in 5 categorieën*, op basis van vier kerncriteria: innovatie, impact, duurzaamheid en partnerschap.  Deze 24 geselecteerde finalisten waren afkomstig uit regio's en steden in 20 lidstaten en één buurland: België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Slovenië, Spanje, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. 

* De vijf categorieën zijn:  Slimme specialisatie voor innovatie in het mkb | Energie-unie: klimaatactie | Versterking van de positie van vrouwen en actieve participatie | Onderwijs en opleiding | CityStar: steden in digitale transitie.

Bio Base NWE RegioStarsAward

Internationaal netwerk van experts
Veel van de finalisten pakten gemeenschappelijke uitdagingen aan via grensoverschrijdende samenwerking. Zo ook Bio Base NWE. Het Bio Base NWE netwerk van experts in de biogebaseerde economie uit acht organisaties in vijf verschillende landen adviseerde en faciliteerde meer dan 755 MKB op het gebied van innovatie, netwerkmogelijkheden en business development in biogebaseerde technologiën.  Doel: de groei van de biogebaseerde economie in Noordwest-Europa stimuleren. Ook bespraken de projectpartners beleidsaanbevelingen met hun lokale en Europese beleidsmakers, met de bedoeling om de hindernissen weg te nemen waar MKB’ers tegenaan lopen wanneer ze veelbelovend onderzoek proberen commercialiseren. 

Concrete resultaten
34 MKB
kregen via het Bio Base NWE project financiële ondersteuning – door middel van speciale innovatiecoupons - om haalbaarheidsstudies en opschalingstesten uit te voeren bij het Gentse Bio Base Europe Pilot Plant. Nagenoeg alle  betrokken bedrijven verklaarden nadien dat deze testen de commercialisatie van hun innovatie heeft versneld.
Bio Base NWE heeft werkelijk tastbare resultaten opgeleverd, inclusief vier nieuwe biobased producten die gedurende het project op de markt zijn gebracht en die kunnen rekenen op aanzienlijke interesse van investeerders en klanten  Zo’n 16 MKB bedrijven geven aan plannen te hebben om nieuwe productlijnen op te gaan zetten of bestaande productlijnen verder te gaan ontwikkelen, met een totale investeringssom van ca. EUR 71 miljoen. In totaal werden er gedurende de looptijd van Bio Base NWE 43 nieuwe banen gecreëerd, in de komende jaren komen daar nog eens 275 banen bij.

Totaal projectvolume
In totaal is er door het project Bio Base NWE EUR 6,149,175 in de Noordwest-Europese biobased economy geïnvesteerd, waaraan het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling  EUR 3,074,587 bijdroeg via haar “North West Europe (NWE)” programma (programmaperiode 2007-2013.)

Reactie van de projectleider van Bio Base NWE
“The project sends a clear message to European innovators that a shared state-of-the-art pilot facility, in combination with an easily accessible voucher system, empowers SMEs to turn research into investments and jobs. " - Lieve Hoflack, project manager at Bio Base Europe Pilot Plant

Goed nieuws voor ondernemers die Bio Base NWE gemist hebben en toch graag willen profiteren van de kennis en support van het Noordwest-Europese netwerk van experts: u kunt participeren in de opvolger van Bio Base NWE: het project Biobase4SME!

Interesse? Neem contact op met Roel Koevoets!

Roel Koevoets
Roel Koevoets

Business Developer Biobased Economy


06 22 663 934