Let op: het kan zijn dat deze pagina verouderde informatie bevat
De pagina staat in het archief

Betere brandbestrijding op zee met behulp van drones

Film toont aanpak en resultaten BERISUAS project
Bedrijven en kennisinstellingen hebben de afgelopen jaren Aviolanda Woensdrecht gebruikt als uitvalsbasis voor verschillende business development en innovatieprojecten rondom drones. Bijvoorbeeld: UAS Maintenance Valley (met verschillende bedrijven), 3i (met Havenbedrijf Rotterdam en Politie Nederland) en BERISUAS. Deze drie projecten kwamen mede tot stand dankzij de inzet van REWIN. Van het BERISUAS-project is een film gemaakt die aanpak en resultaten laat zien.

Drone levert beelden aan commandocentrum
Zestien partners uit Engeland, Frankrijk, België en Nederland, waaronder REWIN, Brandweer Vlaanderen en Veiligheidsregio Zeeland werkten vorig jaar in het project BERISUAS samen om te onderzoeken of het inzetten van drones bij brandbestrijding op zee voordelen oplevert. De projectpartners voerden met succes een eerste internationale operationele test uit. Hiervoor werd een brand aan boord van een schip in de Westerschelde gesimuleerd. Er werd een drone ingezet om beelden van de situatie te leveren aan het commandocentrum. De ingezette drone beschikte over een mobiel grondstation dat de beelden doorstuurde naar de meldkamer.


Minder schade en slachtoffers Bij brand op een schip is het vaak lastig om snel een goed beeld te hebben van de situatie. Dat maakt het moeilijk om snel de juiste middelen in te zetten, zonder dat de veiligheid van de brandweermannen in het geding komt. Uit de test blijkt dat de drone hierbij een belangrijke rol speelt en dat informatie sneller en beter ter beschikking komt. Beslissingen over het in te zetten materieel kunnen door beeld en de metingen vanuit de lucht beter en sneller genomen worden. Hierdoor ontstaat minder schade aan de schepen en het milieu en is er minder kans op slachtoffers.

Stefan van Seters
Stefan van Seters

Programmamanager Logistiek


06 24 267 866