3D animatie Biorizon lab op de Green Chemistry Campus

Aromaten zijn een van de belangrijkste grondstoffen voor de chemische industrie met toepassingen in plastics, coatings, voeding en cosmetica. Op dit moment worden aromaten gewonnen uit aardolie en dat leidt tot een aanzienlijke uitstoot van CO2. Shared Research Center Biorizon, een initiatief van TNO, VITO en ECN part of TNO, onderzoekt samen met de industrie hoe aromaten gewonnen kunnen worden uit biomassa reststromen zoals groente-, fruit- en tuinafval. Het doel: de chemische industrie vanaf 2025 in staat stellen om bio-aromaten te produceren op commerciële schaal. Maar liefst 40% van alle chemicaliën is aromatisch van aard dus het potentieel om te vergroenen is enorm.

In de demo facility van de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom zet TNO in het Biorizon Biomass to Bio-Aromatics Lab biomassa-reststromen om in aromaten. Van dit  lab is een interactieve 3D animatie gemaakt, die hieronder te zien is. 

Klik op het plaatje om de animatie te starten (deze opent in een apart scherm).

3D animatie Biorizon op GCC

De apparaten die je in de animatie kunt zien:

  1. Bifasische Reactor (BPR): Ontworpen voor de continue conversie (1-10 L / u) van oplossingen van lignocellulosesuiker in furanische tussenproducten.
  2. Multi-Purpose Batch Reactor (MPBR): flexibele reactoropstelling, met een geïntegreerde filtratie-eenheid, om een ​​verscheidenheid aan bio-aromatische monsters te bereiden.
  3. Condensatieskid: Continue reactor (1-10 L / h) voor corrosieve reacties. Hoofdzakelijk gebruikt om furanische tussenproducten te bereiden.
  4. Continuous Flow Diels-Alder Skid: Continue reactor (1-10 L / h) voor bio-aromaten / precursor productie op een schaal van meerdere kilogrammen per dag.

De Biphasic Reactor en de Condensation Skid zijn gerealiseerd binnen het SCeLiO4B-project, dat mede werd gefinancierd met steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling, OPZUID, het ministerie van Economische Zaken en de provincies Noord-Brabant en Limburg. Het Continuous Flow Diels-Alder Skid is ontwikkeld binnen hetBIO-HArT projectdat mede is gefinancierd door Interreg. 

Meer informatie

  • Wilt u meer weten over de diensten en faciliteiten die de Green Chemistry Campus (in de demo facility) biedt om biobased innovaties op te schalen? Neem dan contact op met het team van de Campus.
  • Bent u geinteresseerd om samples van bio-aromaten te testen in uw toepassingen en de resultaten te delen met Biorizon, neem dan contact op met Roger Blokland via roger.blokland@tno.nl of +31 (0)6 11 27 60 55.