Natuurhuisje groeit verder in Breda met hulp van REWIN

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

Het snelgroeiende Natuurhuisje vestigt zich met hulp van REWIN in Breda. Ondersteuning vanuit teams Vestigen en Groei mkb

Natuurhuisje is een online platform voor het (ver)huren van huisjes in de natuur. Het snelgroeiende bedrijf was op zoek naar nieuwe, grotere kantoorruimte. Dit bleek nog niet zo’n eenvoudige opgave. Met de hulp van REWIN vestigde de scale-up zich september vorig jaar op bedrijventerrein Takkebijsters in Breda. “REWIN heeft ons echt uit de brand geholpen.”

Het idee voor het platform ontstond aan de keukentafel in het ouderlijk huis in Prinsenbeek. Tim van Oerle is vogelaar en broer Luuk fotografeert graag vogels.  Tim: “Hiervoor zochten we voor onszelf huisjes in de natuur. Dat bracht ons op het idee: unieke vakantiehuisjes op unieke locaties midden in de natuur aanbieden via een online platform.”

Groei

De broers gingen van start vanuit het ouderlijk huis in Prinsenbeek en verkasten later naar Tilburg, omdat het precies halverwege de toenmalige woonplaatsen lag, vertelt Tim. Het idee blijkt een schot in de roos. De cijfers bevestigen dat: in 2016 ging er voor 20 miljoen euro aan transactiewaarde door het platform. Inmiddels werken er vijfentwintig mensen en is het einde van de groei nog niet in zicht. Het betekende dat er behoefte was aan grotere kantoorruimte. “En omdat het merendeel van onze medewerkers uit Breda komt, was het uit oogpunt van duurzaamheid beter om te verhuizen naar Breda”, zegt Van Oerle. Een andere belangrijke vestigingsfactor is de nabijheid van de NHTV, een belangrijke bron voor nieuwe medewerkers voor Natuurhuisje.

 Flexibiliteit

Het vinden van een geschikt pand was geen gemakkelijke opgave, zegt Van Oerle terugblikkend.  “Dat kostte best veel moeite. Voor veel panden moet je voor minimaal drie jaar een huurcontract tekenen, maar wij hebben geen idee waar we over drie jaar staan. We zochten dus flexibiliteit en kwamen er niet uit. We wilden er ook niet te veel geld in steken. Iemand tipte ons om contact op te nemen met REWIN. Dat was het begin van de oplossing.”

Intensief

Tjeerd Janssens, adviseur Vestigen bij REWIN, begeleidde Natuurhuisje in de zoektocht. Janssens: “REWIN is een onafhankelijke partij die uitgaat van de wensen van de ondernemer.  Het heeft geen zin om een bedrijf op het spoor te zetten van een locatie waar het eigenlijk geen trek in heeft.” Janssens bracht de woonwensen in kaart (Van Oerle: ‘snelle internetverbinding is cruciaal’) en zocht naar passende locaties. “Dat betekent goed zoeken en de mogelijkheden van een pand willen zien. Er is in korte tijd veel en intensief contact geweest. Uiteindelijk vonden we een geschikte etage in een kantoorpand aan de Takkebijsters.” Van Oerle is er content mee, zegt hij. “De leukste oplossingen zijn ook niet per se de duurste. We hebben het zelf opgeknapt en samen met de collega’s hebben we onder meer een boswachtershuisje in het kantoor gemaakt.”

Warm bad

Nadat de vestiging in Breda rond was, bracht Janssens zijn REWIN-collega’s van het team Groei mkb op de hoogte van de nieuwkomer. Yvette Estourgie van het team Groei mkb: “Wij proberen nieuwe vestigers in de regio direct op te laten nemen in het regionale netwerk en helpen ze om hun weg te vinden. Een warm bad als welkom, als het ware. Wij zijn daarom op bezoek geweest bij Tim en Luuk om kennis te maken en hun vragen te inventariseren.”

Duurzaamheid

In het geval van Natuurhuisje betekende dit dat REWIN het bedrijf onder meer in contact bracht met de juiste personen bij Avans Hogeschool en bij de gemeente Breda. Estourgie: “ De broers hebben duurzaamheid hoog in het vaandel en er zijn allerlei plannen om iets met dat thema te doen. Dus we informeren hun ook over de mogelijkheden van duurzaam bouwen en het gebruik van biobased materialen.” Van Oerle: “Daar gaan we zeker iets mee doen. We zijn al met enkele vette dingen bezig. Dat wordt echt te gek. Nee, ik vertel nog niet wat.”

Natuurhuisje laat sinds enkele weken voor elke geboekte nacht één boom planten. Ze doen dit in samenwerking met Edenprojects. Op 22 maart 2018 zijn de 10.000 bomen bereikt! (zie duurzaamheid).

Superblij

Van Oerle: “Wij zijn echt superblij met de hulp vanuit REWIN. Tjeerd heeft ons echt uit de brand geholpen, dingen uitgezocht en geregeld. Daar zit heel veel tijd in en we zijn zeer tevreden met het resultaat. Ook de suggesties vanuit Groei mkb zijn zeer waardevol voor ons.”

Van Oerle, tot slot: “We gaan heel hard. Afgelopen jaar is de omzet met vijftig procent toegenomen. Met de Engelstalige versie van het platform, ruralhut.com, gaan we nu internationaal. Je moet niet vreemd opkijken als we binnen een jaar uit ons jasje zijn gegroeid en ik Tjeerd opnieuw moet bellen.”

—————-

De regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN West-Brabant stimuleert open innovatie, bevordert  samenwerking en ondersteunt bij het vinden van financieringen. Ook acquireert REWIN nieuwe bedrijvigheid voor de regio. Door structureel samen te werken met ondernemers en kennisinstellingen werkt REWIN aan een stevig fundament voor de West-Brabantse economie.  Neem voor meer informatie over de diverse activiteiten van REWIN contact op met Guido van Liefland,  teamleider vestigen:  076 – 56 46 790.

Tim en Luuk van Oers van NatuurhuisjeTim en Luuk van Oerle van Natuurhuisje.nl

Neem contact op
Tjeerd Janssens

Adviseur Vestigen

t.janssens@rewin.nl
06-22  77 69 07