Monkeys by the Sea wint Brabantse Agrifoodpluim

Jonge start-up uit Roosendaal maakt visvervangers met gezonde ingrediënten uit de buurt.

“Met hun werkwijze en producten draagt het bedrijf bij aan de Brabantse doelstellingen op het gebied van eiwittransitie, de overgang naar een meer plantaardige eiwitconsumptie en -productie.” De provincie Noord-Brabant, in de persoon van gedeputeerde Landbouw en Voedsel, Elies Lemkes, beloonde Monkeys by the Sea daarom met een Agrifoodpluim.

Voor Thijs Wullems en Taco Wijbenga, oprichters van de innovatieve start-up, is die prijs een aanmoediging om door te gaan op de door hen ingeslagen weg naar een plantaardiger voedselaanbod. En daar is alle ruimte voor: plantbased seafood is het snelst groeiende marktsegment in de voedingsindustrie, met een toename in dubbele cijfers in de belangrijkste Europese markten (onderzoek van Data Bridge).

Monkeys by the Sea
Brabantse Gedeputeerde Elies Lemkes en mede-oprichter Monkeys by the Sea; Taco Wijbenga

Apen en vis

De bedrijfsnaam ontleent het bedrijf aan een ontdekking van de Universiteit Leiden: apen die dicht bij zee leven hebben een aanzienlijk grotere hersencapaciteit dan andere apen. Ze krijgen veel meer eiwitten binnen doordat ze zeewier en schelpen eten. Dit was voor Wullems en Wijbenga de inspiratie voor ingrediënten van land en zee.

Ingrediënten uit Brabant

Die ingrediënten komen zoveel mogelijk van dichtbij, want daar komt veel minder transport bij kijken. Van het importeren of gebruik van soja is dus geen sprake. Om het zo lokaal mogelijk te doen, werkt Monkeys by the Sea met Zeeuws zeewater,  oesterzwammen uit Oost-Brabant en experimenteren ze volop met fermentatieproteïnes en suikerbietenpulp uit West-Brabant.

Het bedrijf mikt op twee afzetmarkten: supermarkten en de horeca. De producten van Monkeys by the Sea zijn niet alleen bedoeld voor hardcore veganisten, maar speciaal ontwikkeld voor visliefhebbers en de snel toenemende groep flexitariërs. In Nederland zijn de producten voor de consument inmiddels te koop bij Albert Heijn XL en Jumbo (met name in de Randstad).

Eigen receptuur, inclusief omega 3

Tot nu toe ontwikkelde Monkeys by the Sea zo’n vijftien producten. Denk aan plantaardige tonijn-, garnalen- en krabsalades, krokante vissticks, filets en krokante zeewierbites. De recepten zijn door het eigen R&D-team ontwikkeld. Belangrijke ingrediënten zijn gezuiverd zeewater, rijst, tarwe, oesterzwammen, micro-algen en erwtenproteïne. Zelfs de gezonde omega 3-vetten ontbreken niet. Wullems en Wijbenga: “Iedereen denkt dat omega 3 van nature in vissen zit, maar die krijgt de vis alleen binnen door het eten van algen. Wij slaan de vis over en halen de omega 3 direct uit algen-oliën en zeewier.”

West-Brabantse 'plantbased' startup

REWIN werd bij Monkeys by the Sea in beeld gebracht door o.a. Rabobank. Er lagen direct aanknopingspunten met zowel het programma Plantbased Ondernemen als het Programma Startups/B’Wise.

Programmamanager Jonica de Bruijn (Plantbased Ondernemen) voorzag Monkeys by the Sea van relevante contacten met en ingangen bij relevante (keten)partijen in het West-Brabantse plantbased ecosysteem. Zij is ook degene die Monkeys by the Sea heeft voorgedragen voor de Agrifoodpluim.
Adviseur financiering Rom van Oers en programmamanager Arthur Nijhuis (Startups) nodigden ze uit voor deelname aan de Financieringstafel. Hier kregen Wullems en Wijbenga de gelegenheid hun bedrijf en financieringsbehoefte in één keer te presenteren aan zowel ABN AMRO, Rabobank als ING. BOM, RVO, Investormatch, REWIN en Impuls Zeeland zaten eveneens aan tafel. Van de experts van de Financieringstafel kregen ze inhoudelijke handvatten voor het invullen van hun fundingsvraagstuk. Inmiddels zijn zij met diverse partijen in gesprek om te kijken naar vormen van samenwerking.

Monkeys by the Sea is een mooie en veelbelovende startup met twee zeer enthousiaste ondernemers, die vooral ook erg betrokken zijn bij de maatschappij en de natuur. Zij leveren met hun team dagelijks een waardevolle bijdrage aan de transitie naar de nieuwe economie.

Ook interesse in support van REWIN?

Ben je ook actief in plantbased ondernemen en wil je sparren over wat REWIN voor je kan betekenen? En/of kan je hulp gebruiken bij het vinden van passende financieringsvormen voor jouw startup/innovatief mkb? Neem dan contact op met Jonica of Rom. Ze staan je met plezier te woord.

Neem contact op
Jonica de Bruijn

Programmamanagement Plantbased Ondernemen

j.debruijn@rewin.nl
06-30 98 76 67

Neem contact op
Rom van Oers

Financiering | B'Wise

r.vanoers@rewin.nl
06-57 56 76 62

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant