Gravity Tray: ondernemende startup zit niet vast in de geijkte stramienen

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

Rinze Willemsen en Luc van den Broek zijn eigenwijs en hebben lol in de ontwikkeling van hun thermofoon bakjes. Samen vormen ze de startup Gravity Tray. Een inspirerende parel uit Oosterhout.

“Onze kracht is dat we niet slim genoeg zijn om moeilijk te denken”, zegt Rinze Willemsen van Gravity Tray uit Oosterhout haast verontschuldigend. Hij is de man van de ideeën en het commerciële verhaal. Luc van den Broek is de techneut die het idee tot leven wekt en er een levensvatbaar en produceerbaar product van maakt. Van den Broek: “We vullen elkaar perfect aan.”

U kent ze wel; de kunststof bakjes met vlees in de supermarkt met onderin een absorber. Het matje kan een bron zijn van bacterievorming, partikels ervan kunnen in het vlees terechtkomen en in het slechtste geval verdwijnt het hele ding in de pan. Dat kan beter, dacht Willemsen en hij bedacht een compartiment onderin het thermoform bakje waar het vocht wel in, maar niet uit kan lopen. Van den Broek: “Rinze had iets bedacht met een tussenlaag met kleine gaatjes, maar dat was te ingewikkeld. Ik heb dat gesimplificeerd en een trechter bedacht. Eigenlijk net als de wespenvanger die je maakt van een doorgeknipte PET-fles.”

Eigenwijs
De twee ondernemers patenteerden de afgelopen decennia al de nodige oplossingen en van de royalty’s kunnen ze aardig leven, zeggen ze. Aanvankelijk is dat ook het idee met het slimme thermoformbakje: het idee onder licentie te gelde maken. Maar het loopt anders. Willemsen: “We ondervonden veel tegenstand. Kort gezegd komt het erop neer dat iedereen zijn eigen business beschermt. Wat jullie willen, kan helemaal niet, kregen we meermaals te horen.” Van den Broek: “En dan worden we eigenwijs. Dan doen we het zelf wel, dachten we.” De twee bouwen hiervoor eerst een kleine test-machine, formaat tafelmodel, om het proof of concept aan te tonen en ideeën te ontwikkelen voor een productielijn.

Sparren
Willemsen zoekt ondertussen contact met REWIN. “Die jongens snapten precies wat we wilden en we konden goed sparren. Ze wezen ons ook op de mogelijkheden van het Europese Interreg-subsidieproject.” Met een bijdrage uit dit fonds bestelt Gravity Tray in China een demonstratiemachine. Deze productielijn staat inmiddels in Oosterhout om testen te doen. Op basis van de uitkomsten past Van den Broek het apparaat op specifieke punten aan. Inmiddels zijn de ontwikkelingen zo ver dat Gravity Tray opdracht heeft gegeven voor het bouwen van drie highspeed machines, die nodig zijn om in hoge aantallen snel te kunnen produceren. Willemsen: “Die komen rond de zomer. Daarna gaan we knallen, want er is wereldwijd enorm veel belangstelling voor onze trays.”

Willemsen: “Waarom wij dit kunnen? Wij zitten niet vast in de geijkte stramienen, hebben geen productie die voorgaat en geen last van interne politiek, om maar iets te noemen. Maar ook: ontwikkelen is een fulltime job die technische kennis en doorzettingsvermogen vraagt en die ook nog eens veel geld kost.”

Van den Broek: “Puur zakelijk gezien, zijn er de afgelopen vijf jaar wel momenten geweest waarbij het logisch was om te stoppen.” Willemsen: “Maar we zijn eigenwijs, zijn niet bang en we geloven in onszelf. En we hebben ook ontzettend veel lol. Het is ook een enorme kick om vanuit Oosterhout zo’n grote internationale markt van jaarlijks veertig miljard trays te kunnen ontwrichten.”

————————————————–

Dit artikel is een voorpublicatie uit de reeks “Roadtrip langs de MKB & startup-parels van West-Brabant”. Verschijningsdatum: najaar 2020.  Op de website van REWIN zijn ook al diverse andere voorpublicaties te vinden. 

Gravity Tray

Startup ondernemers Luc van den Broek (links) en Rinze Willemsen (rechts) met hun unieke thermoform bakjes.

.

”We zijn eigenwijs, zijn niet bang en we geloven in onszelf.”
Neem contact op
Arthur Nijhuis

Programmamanager Startups - B'WISE

a.nijhuis@rewin.nl
06-10 21 18 89