Al ‘bulldozerend’ van een obstakel een oplossing maken
Op 26 maart organiseerden we weer een sessie rond onze business game ‘de weg naar cicrulariteit’. Dit keer waren we, op initiatief van gemeente Bergen op Zoom, te gast bij Ecopoint in Halsteren. Het was weer erg inspirerend om met een gemêleerd gezelschap van maak- en bouwbedrijven in gesprek te gaan!
Game leidt tot concrete stappen
Via de business game ondersteunen we bedrijven bij hun transitie naar circulair ondernemen. Het is een mooi instrument om deelnemers te helpen hun eigen kansen, obstakels en mogelijke oplossingen in kaart te brengen. Het resultaat is dat ze weten welke concrete stappen ze kunnen zetten om (meer) circulair te ondernemen. Onze focus bij de inzet van de game ligt op de bouw- en maakindustrie.
Wim Serno van gastbedrijf Ecopoint “Samen met collega-ondernemers krijg je de mogelijkheid om jouw weg naar circulariteit te vinden. Het maakt van jouw kans, via ‘beren op de weg’ en ‘al door-bulldozerend’ dé oplossing naar een nog mooier circulair product!”
Ook Lisa van Hoof van DKG Groep is enthousiast over het instrument: “Wie had gedacht dat bulldozeren zo leuk kon zijn! De business game geeft inzicht in je obstakels, hoe je deze uit de weg ruimt en kansen benut in de hele waardeketen. Met lokale ondernemers en overheid samen aan tafel voor een bio-circulaire economie waarin afval niet meer bestaat.”

Het belang voor de regio
“Tijdens de sessies die we tot nu toe hebben gedaan, zijn we tot waardevolle inzichten gekomen over de obstakels waar ondernemers tegenaan lopen,” vertelt Romy van Mil (REWIN), ontwikkelaar van de business game. “We begrijpen steeds beter welke stappen we moeten zetten om circulariteit concreet te maken, welke voorwaarden er zijn om circulair te kunnen ondernemen en welke obstakels we gezamenlijk kunnen aanpakken.”
De inzichten uit de business game vormen dus de basis voor nieuwe concrete acties om circulair ondernemen voor iedereen toegankelijker te maken. Er blijkt bijvoorbeeld grote behoefte aan support bij het toepassen van circulaire strategieën in bedrijfsvoering en het aangaan van nieuwe ketensamenwerkingen. Ook circulair aanbestedingsbeleid verdient onze aandacht.
De business game-sessies zijn een uitstekend startpunt voor ondernemers én gemeenten om elkaar vaker op te zoeken en samen nieuwe kennis te ontwikkelen. En dat is hard nodig. Onze regionale ambitie is immers om in 2030 50% circulair te zijn.
Meer weten?
Heb je interesse om ook deel te nemen aan deze business game? Neem dan contact op met Serge Knook. Samen zetten we de volgende stap in circulair ondernemen!
