Ligging, infrastructuur & afstanden

West-Brabant , centraal gelegen tussen de wereldhavens Rotterdam en Antwerpen, ligt op  korte afstand van de grootste bevolkingsconcentraties in Noordwest-Europa. Met prima verbindingen en voorbeeldige infrastructuur via weg-, water-, spoor-, buisleiding en glasvezelnet. Gelegen op slechts 100 kilometer van de internationale luchthavens Schiphol en Zaventem. West-Brabant is uitstekend bereikbaar: 

  over de weg
  over het spoor
  over het water
  door de lucht
  via de buisleiding
   en.... weinig files                                                                   
video Friso Bakker, Kuhne en Nagel
 

bekijk video Kuhne en Nagel

De bereikbaahrheid van de regio is uitstekend. Bijzondere items zijn de shuttleverbinding van de HSL (hoge snelheidslijn), de geplande aanleg van goederenspoorlijn 11 en door  de recente doortrekking van de A4 (Zoomweg).

 

De volgende tabel spreekt voor zich.

 

Afstanden West-Brabant

Kilometers

Miles

Rotterdam

50

31

Antwerpen

50

31

Vlissingen

60

37

Amsterdam

100

62

Brussel

100

62

Parijs

400

250

Dusseldorf

150

94

Hamburg

515

322

Zürich

690

431West-Brabant en Zeeland De regio ligt op een kruispunt van Europese wegen. De noord-zuidcorridor tussen de Deltametropool (Amsterdam/DenHaag/Rotterdam) en de Vlaamse Ruit (Brussel, Antwerpen, Gent, Brugge) kruist in West-Brabant de oost-westas tussen Ruhrgebied en Vlissingen. Een uitvalsbasis waar veel ondernemingen zich thuis voelen. 

 

Over de weg:

snelweg A17 bij Roosendaal Van noord naar zuid loopt de A16 via Breda als 6-baansweg, de A29/A4 via Roosendaal/Bergen op Zoom en de A27 via Oosterhout/Breda, plus de verbindingsas A17 (Moerdijk-Roosendaal). De recente doortrekking van de A4 (de zgn. Zoomweg-Noord, die Rotterdam via Bergen op Zoom met Antwerpen verbindt), heeft een de tweede noord-zuid as door West-Brabant gerealiseerd.

Van oost naar west loopt de A58 via Breda/Bergen op  Zoom en de A59 (Maasroute) via Oosterhout). 

West-Brabant kent relatief weinig files


De A17 nabij Roosendaal                


 

 

Over het spoor:
via Breda, de spoorroute tussen de Randstad en Duitsland
via Roosendaal, de internationale treinverbinding tussen Schiphol en Brussel/Parijs/Londen
via Bergen op Zoom, Roosendaal en Breda, de verbinding tussen Vlissingen en het Ruhrgebied
Diverse bedrijventerreinenen kennen multimodale faciliteiten zoals rail-wegterminals.

 

De treinverbindingen met reistijden vanuit Breda zijn aangegeven op het volgende spooroverzichtskaartje


Naar begin Ligging, infrastructuur en afstanden

 

Over water:
Het Schelde-Rijnkanaal is de belangrijkste binnenvaartverbinding tussen Rotterdam, Bergen op Zoom en Antwerpen.
Het Hollands Diep, met het aanliggende grootschalige haven- en industrieterrein Moerdijk, is bereikbaar voor zeeschepen met een diepgang tot 8.40 meter.
De Merwede vormt aansluitend op het Hollands Diep een belangrijke natte logistieke verbinding naar het Ruhrgebied.

West-Brabant kent diverse containerterminals, die een goed alternatief vormen voor het vervoer per trein of over de weg.

Containerterminal Oosterhout 
Containerterminal OCT in Oosterhout

Een nieuwe kans vormt de Seine-Schelde verbinding, die het in de toekomst mogelijk maakt om met grote schepen tussen Rotterdam, Antwerpen en Parijs te varen. Ook havenplaatsen als Brugge, Oostende, Vlissingen en Terneuzen kunnen profiteren van de geplande betere verbinding. Op dit moment is de route toegankelijk  voor schepen met een maximaal laadvermogen tot 600 ton, maar als de nieuwe situatie gereed is, is de Seine-Schelde verbinding geschikt voor schepen tot 4400 ton laadvermogen. Uiterlijk 2016 moet deze verbinding, met de officiële naam Seine Nord Europe, klaar zijn. De kosten hiervoor zijn geraamd op 4 miljard euro, waarbij de Europese Unie 420 miljoen euro subsidie geeft.Naar begin Ligging, infrastructuur en afstanden

 

Door de lucht:
Grotere vliegvelden zoals Zestienhoven (Rotterdam), Eindhoven Airport en Antwerpen liggen op circa 50 km. afstand van West-Brabant.
Vliegvelden met intercontinentale vluchten, zoals Amsterdam Schiphol en Brussel Zaventem liggen op circa 100 kilometer.
Voor korte zakelijke vluchten met tweemotorige toestellen is vliegveld Seppe geschikt, gelegen aan de A58 tussen Etten-Leur en Roosendaal.
Vliegveld Seppe
Vliegveld Seppe, centraal gelegen in de regio


 

Naar begin Ligging, infrastructuur en afstanden

 

Via de buisleiding:
Door het westelijk deel van West-Brabant loopt een grootschalige buisleidingenstraat. Deze verbindt het Sloegebied, het Antwerpse havengebied en de Rijnmond. Plaatsen zoals Bergen op Zoom, Roosendaal en niet te vergeten het industrieterrein Moerdijk bieden bedrijven de mogelijkheid om direct gebruik te maken van deze buisleidingenstraat.

Naar begin Ligging, infrastructuur en afstanden

 

Door datacommunicatie:
West-Brabant beschikt over zeer goede infrastructuur voor datacommunicatie, met een uitgebreid netwerk van glasvezelkabel en city-ring voorzieningen. In de regio zijn diverse grote aanbieders vertegenwoordigd. 

Naar begin Ligging, infrastructuur en afstanden

 

Files:
West-Brabant zul je zelden bij de dagelijkse filemeldingen tegenkomen. Gelukkig. Maar we moeten wel eerlijk zijn: er is een uitzondering. Die is tijdelijk en wordt veroorzaakt door verkeersopstoppingen als gevolg van werkzaamheden aan de A16 (6-baans snelweg) en de gelijktijdige aanleg van de Hoge Snelheids Lijn. Er is bewust gekozen voor een combinatie van werkzaamheden, om zo de overlast niet langer te laten duren dan strikt noodzakelijk is. Als alternatief voor de A16 kan het verkeer uitwijken naar de A17 (Moerdijk-Roosendaal). Dankzij deze mega-operatie wordt de regio straks optimaal ontsloten. Een pré¦ voor vestigers!

Naar begin Ligging, infrastructuur en afstanden

 

 

Goederenspoorlijn: Lijn 11:
In het westelijk deel van de regio West-Brabant staat de aanleg van een apart goederenspoor Lijn 11 op de agenda. Deze spoorlijn verbindt de havens van Antwerpen, Vlissingen, Moerdijk en Rotterdam. West-Brabant sluit met de aanleg van deze lijn aan op de Betuwespoorlijn in eigen land en de IJzeren Rijnroute in Belgie naar het Duitse achterland. Het precieze trace voor dit goederenspoor staat nog ter discussie. De regio is voorstander van een spoorverbinding die de steden en dorpen in Westelijk Noord-Brabant mijdt of ondergronds passeert.  

Naar begin Ligging, infrastructuur en afstanden

 

  

 

Meer informatie:

banner_rabobank.gif