Gemeente Breda

Breda, met 178.280 inwoners (2013) de grootste gemeente van West-Brabant en de 9e stad van het land, heeft een centrumfunctie voor de regio en ligt op korte afstand van Rotterdam en Antwerpen. De Fyra zorgt voor een goede verbinding met Amsterdam/Schiphol en Antwerpen/Brussel/Zaventem, met Breda als poort van Europa'.

Breda is ook het cultuur- en onderwijscentrum van de regio. Dat blijkt onder andere uit het imponerende Chasse-theatercomplex (2500 zitplaatsen) en het MOTI (Museum Of The Image, voorheen Graphic Design Museum), het eerste museum ter wereld dat zich specifiek richt op grafische vormgeving.Chasse Theater, Breda   Het Museum of the image (MOTI) in Breda, voorheen Graphic Design Museum
Chassé theater en Graphic Design Museum

Hoger onderwijs in Breda 

Breda heeft een breed aanbod aan hoger onderwijs; Avans Hogeschool, de NHTV internationale hogeschool Breda en de Nederlandse Defensie Academie. De Avans Hogeschool - met opleidingen op het gebied van economie, gezondheid, kunst, onderwijs, ICT, techniek en welzijn - is onlangs uitgeroepen tot beste grote hogeschool van het land. In 2010 bedroeg het aantal personen dat aan één van deze hogescholen in Breda studeerde 10.096. De afgelopen tien jaar is het aantal hbo-studenten in Breda met 58% (!) toegenomen.

Naast hbo biedt de stad ook twee Regionale Opleidingen Centra (ROC's) met een omvangrijk pakket aan mbo-opleidingen.

Internationale bedrijven in Breda

Breda is in trek bij het internationale bedrijfsleven. De gunstige geografische ligging tussen de wereldhavens Rotterdam en Antwerpen en de goede bereikbaarheid maken de stad bij uitstek geschikt voor Beneluxeerders, bedrijven die er voor kiezen om handels- en distributievestigingen in Nederland en België op 1 locatie samen te voegen. Diverse vooraanstaande bedrijven, zoals Opel Nederland, Chevrolet en Saab, Amgen, Siematic en Toshiba vestigden hier hun Benelux hoofdkantoor.
Verschillende grote bedrijven in de voedings- en genotmiddelenindustrie, zoals Perfetti Van Melle en  Royal Cosun kozen voor Breda. De gemeente staat verder bekend als de belangrijkste kantorenstad van West-Brabant.

This text will be replaced

Opel bedrijfsvestiging in Breda aan de A16Amgen pand bedrijventerrein Hoogeind Breda
Imposante bedrijfsvestigingen van onder meer Opel/General Motors en Amgen

 

Met de ontwikkeling van Via Breda (Spoorzone) en met het perspectief van een shuttleverbinding met de HSLwordt Breda als kantorenstad nog aantrekkelijker.Maar ook voor vestiging op een bedrijventerrein zijn er in Breda verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld op de bedrijvenparken Hoogeind of Steenakker. REWIN heeft een overzicht opgesteld van alle bedrijventerreinen in de gemeente Breda, inclusief kaartmateriaal en luchtfoto's.

Als winkelstad prijkt Breda op toplijstjes in de toeristische benchmarks; Breda is de zevende winkelstad van Nederland. De historische binnenstad en de Woonboulevard (met IKEA vestiging) trekken jaarlijks miljoenen bezoekers.

 bekijk video van de VVV Breda,
 "Breda in vogelvlucht"
   

Voor cijfers over Breda, kijk bij de Statistieken.U kunt ook het sociaal economisch profiel 2009 van Breda downloaden, opgesteld door SES West-Brabant in samenwerking met de Kamer van Koophandel Zuidwest-Nederland.
  
Voor kaartmateriaal van Breda, bekijk de gedetailleerde plattegrond van Breda,
de overzichtskaart met kantoor en bedrijventerreinen

of ga voor meer informatie naar de gemeente-site van Breda .

De grote Kerk in het hart van Breda
De Grote kerk Breda in het historische stadshart

Terrasjes in Breda Hofje in het centrum van Breda
Gezellig stadscentrum

Stadspark Breda Spanjaardsgat, Breda
eveneens centraal: stadspark Valkenberg, Spanjaardsgat


Scholle Europe, Breda
Scholle Europe, bedrijventerrein Hoogeind

banner_rabobank.gif