West-Brabant 2de plaats logistieke hotspot 2016

Dit is een nieuwsitem uit ons archief; afbeeldingen zijn weggelaten.

Nek aan nek race bij verkiezing Logistieke Hotspot nummer 1 van Nederland.

De regio West-Brabant zit bij de  jaarlijkse Logistieke Hotspotverkiezing de winnaar van 2016, de regio Venlo-Venray, heel erg op de hielen. Dit bleek tijdens de eerste Strategische Summit Logistieke Hotspots van Logistiek Magazine in het voormalige dc van V&D in Nieuwegein. Bovendien is West-Brabant in vergelijking met vorig jaar een plaatsje naar boven opgeschoven. De regio Tilburg-Waalwijk eindigde nu op de derde plaats bij de verkiezing van Logistieke Hotspot van Nederland 2016. Opmerkelijk is dat dit jaar de verschillen in de traditionele top drie erg klein waren. Het was een nek-aan-nekrace, maar Venlo – Venray won net van West-Brabant, dat overigens in 2008, 2009 en 2012 als winnaar uit de bus kwam. 


Vaststelling ranglijst

De hotspot ranglijst is dit jaar weer bepaald aan de hand van een panel van 35 experts (afkomstig uit de logistiek vastgoed ontwikkeling, makelaardij, logistieke consultancy, logistieke dienstverlening en verladende partijen) die de verschillende logistieke hotspots aan de hand van zes criteria hebben beoordeeld. De deskundigen vergeleken maar liefst 28 logistieke hotspots van Nederland op basis van de criteria: beschikbaarheid grond en panden, infrastructuur, bereikbaarheid, medewerking overheden, beschikbaarheid personeel en opleidingen en inzetbaarheid en motivatie medewerkers. Per criterium konden de panelleden dit jaar voor het eerst via een online-enquête een top-10 opgeven van best presterende logistieke hotspots.

Veel gelijke stemmen
Winnaar Venlo-Venray scoorde uiteindelijke de meeste stemmen. Opmerkelijk is dat de Noord-Limburgse regio alleen de meeste stemmen veroverde op het criterium bereikbaarheid. Bij de criteria beschikbaarheid bouwgrond en geschikte panden en aanwezigheid van goede infrastructuur kreeg de top-3  exact evenveel stemmen van het panel. De verschillen zijn dan ook minimaal. Met vier stemmen meer eindigde West-Brabant uiteindelijk (wederom) op de tweede positie, voor Tilburg-Waalwijk.

Summit met als centraal thema locatiekeuze
Voor het eerst dit jaar vond de bekendmaking van de Logistieke Hotspot van het jaar niet plaats in de regio van de winnaar, maar tijdens de eerste Strategische Summit Logistieke Hotspots. De goed bezochte summit, eveneens een initiatief van Logistiek Magazine, werd gehouden in het voormalige distributiecentrum van V&D in Nieuwegein, waar WDP Nederland eigenaar van is. Centraal thema van de bijeenkomst was locatiekeuze en de dilemma’s daaromtrent die de revue passeerden tijdens rondetafeldiscussies verdeeld over twee rondes. Marcel Everaers van REWIN nam deel aan deze rondetafeldiscussie. “Uiteraard komt dan de fijne ligging van West-Brabant tussen Rotterdam en Antwerpen dan naar voren, maar om te scoren in het locatiekeuzeproces moet je je als regio juist ook op andere punten weten te onderscheiden. Bovendien veranderd de logistieke sector snel en daarmee de specifieke behoeften van bedrijven. Het is van belang om hier goed op in te spelen”.

Meer informatie
Zie voor meer informatie het artikel in Logistiek.nl  en voor de kaart van logistieke hotspots in Nederland. In het juninummer volgt meer nieuws en achtergronden over de tiende editie van de Logistieke Hotspot verkiezing en de summit in Nieuwegein.
WIlt u meer weten over de ontwikkelingen rond Transport & Logistiek in West-Brabant en de rol van REWIN hierbij? Neem contact op met Marcel Everaers van Vestigen of Hanneke Bruinsma van Business Development. Hun contactgegevens vindt u hieronder.

Neem contact op
Carla Scheurink

Marketing en communicatie

c.scheurink@rewin.nl
06-28 35 27 21

Aanmelden nieuwsbrief

Ik stem in met de privacy-voorwaarden en ontvang graag de

REWIN. Vol energie voor hardwerkend, ondernemend en innoverend West-Brabant