Column Paul Nijskens

REWIN directeur Paul Nijskens geeft zijn cijfer voor de economische barometer van de regio. Deze barometer wordt maandelijks gepubliceerd in De Ondernemer, bijlage van BN de Stem.

 

Tweedeling

REWIN directeur Paul Nijskens

 

De productie bij de Nederlandse bedrijven nam in januari beperkt toe, maar het  was wel de grootste toename sinds juni 2011. Desondanks daalden de nieuwe orders opnieuw. Dit kwam door de zwakke binnenlandse vraag, want de export orders stegen voor de zevende maand op rij. Terwijl bedrijven die zich richten op de binnenlandse markt zuchten onder een gebrek aan vraag, weten de exporteurs hun verkopen juist verder uit te breiden.

 

Dat beeld komt naar voren uit de gepubliceerde maandelijkse enquête van de Nederlandse Vereniging van Inkoopmanagers NEVI van januari 2013. De vraag op de thuismarkt blijft achter  door de voorzichtige consument, de dreigende bezuinigingsmaatregelen van het kabinet en vooral door de malaise in de bouw. Er tekent zich dan ook een tweedeling af in de Nederlandse productiesector:  bedrijven die op export gericht zijn hebben betere vooruitzichten dan bedrijven die het moeten hebben van de Nederlandse vraag.

 

West-Brabant herbergt gelukkig veel bedrijven die op de export gericht zijn.  Deze bedrijven zijn de motor van de verbetering van het ondernemersklimaat in onze regio. En nu maar hopen dat het herstel de komende maanden echt doorzet en dat er geen nieuwe calamiteiten bij komen. Mijn barometer blijft staan op een zes.

 

Paul Nijskens, februari 2013

 

 
Terug naar nieuws overzicht